Sprinters presteren goed op Nederlands Kampioenschap Junioren

Mooi weer, een snelle baan en goede resultaten waren belangrijke ingrediënten voor een geslaagd atletiek weekend op het NK junioren in Breda. De sprintgroep van KAV Holland was met zes atleten over de verschillende sprintafstanden vertegenwoordigd. Voor veel atleten was dit de eerste keer dat ze deelnamen aan een NK. Zo was de call-room, een apart inloop veld en drie startnummers al een ervaring op zich.

Op een bewolkte, winderige maar aangename zaterdagochtend was het de beurt aan B junior Judith Endstra om de spits af te bijten. Op de 100 meter wist ze een tijd van 13,33s neer te zetten, slechts 0.08s van haar PR verwijderd. Na Judith stond er ook voor eerste jaar A junior Job een 100 meter op het programma. Na een zeer matige start wist Job de race in het tweede deel nog enigszins goed te maken, met een tijd van 11,77 wist hij zich als tijdsnelste voor de halve finale te plaatsen.
Tegen het begin van de middag begon de wind flink aan te wakkeren, helaas in de verkeerde richting. Na een veel betere start in de halve finale kwam Job met een tijd van 11,83 over de finish. Dit zou een teleurstellende tijd geweest zijn, waar het niet dat er 3,3 tegenwind stond en ook de toppers ver van hun pr verwijderd bleven.
Die zaterdag kwamen ook nog twee andere atleten van Victors sprintgroep op de 400 meter in actie: Tessel en Demi. (B junioren)
In de derde serie was het Demi die als eerste van de twee de 400 meter mocht afleggen. Demi kwam na 62,49 seconde nadat het startschot geklonken had als zesde over de finish.
Inde volgende serie was het aan Tessel om te laten zien hoe snel zij was. Tessel, die nog weinig ervaring heeft op de 400 meters wist na een sterke race zo’n anderhalf seconde van haar pr af te lopen. Haar nieuwe pr, 60,85 werd beloond met een ticket voor de halve finale. Vier uur na de series liep Tessel voor de tweede keer een sterke 400 meter, dit keer kwam ze tot een tijd van 61,52. Tessel ervaarde dat het lopen van twee maal een 400 meter op één dag toch best zwaar is
De eerste dag van het NK zat er voor de sprinters van Holland na de halve finales 400 meter op. Naar huis, en op tijd naar bed om zo de volgende morgen weer zo fit mogelijk aan de start van de 200 meter te verschijnen.

De zondag stond voor de sprinters in het teken van de 200 meter. Net als zaterdag waren het de meisjes B, die als eerst aan de beurt waren. Judith liep in de derde serie naar een tijd van 27,12 en verzekerde zich hiermee van een plek in één van de drie halve finales. Twee series later was het aan Tessel om het zelfde te presteren. En hoe? Tessel kwam in de laatste serie tot een tijd die 0.01s sneller was dan die van Judith. Tessel bemachtigde wederom een plaats in de halve finale. Verder mocht Yanika als c-junior ook met de 200m meedoen. Nog niet helemaal hersteld van een ingescheurde enkelband liep zij 29,57.
Na de 200 meters van o.a. Judith, Tessel en Yanika was de baan ‘eindelijk’ voor de A junioren,   Femke en Job. Zij dachten te strijden voor een plek in de halve finale. De halve finales kwamen helaas te vervallen en moesten zij direct aan de bak voor een plek in de finale. Dit was echter voor dit seizoen nog iets te hoog gegrepen. Femke liep in de series een mooi persoonlijk record van 26.78s. Zij verbeterde haar PR met maar liefst 0,83 s. Na Femke was Job aan de beurt. Job had een goede start en kwam tot een mooie tijd van 23.01s. Helaas net niet onder de 23.0 waardoor zijn PR nog steeds op 22.99 seconde blijft staan.

Voor Job en Femke zat het NK erop, voor de B meiden stonden de halve finales en de 4×400 m nog op het programma.
In de halve finale liet Tessel zien hoeveel snelheid zij in zich had. Ondanks twee 400 meters en een snelle 200 meter, wist Tessel haar in de series gelopen pr van 27,11 te verpulveren. Ze zette een tijd neer van 26,95s.
Judith wist in de halve finale niet tot een snellere tijd te komen en noteerde een tijd van 27,47.

Na deze succesvolle 200 meters stond er nog één afstand voor de meiden op het programma: de 4×400 meter. Als allerlaatste onderdeel van het NK kon om half acht deze estafette eindelijk van start gaan. En met vier deelnemende teams hoop je op een podiumplek. Al snel tijdens de estafette bleek dat de meiden niet opgewassen waren tegen het geweld van de andere drie teams. De meiden van Holland passeerden de finish in een tijd van 4.13.35 seconde en dat leverde hun de vierde plek op.

Een opmerkelijke prestatie die zeker genoemd moet worden kwam op naam van Sil  Negenman. Sil is 2de jaars C junior (traint niet bij de sprinters groep van Victor), en liep op  het NK een 200m bij de B-junioren. Hij wist zich prima staande te houden tussen het geweld van al deze B-junioren. Sil wist de halve finales op de 200 meter op een sublieme manier te bereiken door het oude clubrecord van Ivo  bij de jongens C aan flarden te lopen en het te verbeteren naar een tijd van 23,36s.  Ook in de halve finales wist Sil goed mee te komen,  geen nieuw clubrecord maar alsnog een hele mooie tijd van 23,61.

Volgend jaar is het NK nogmaals op de snelle baan in Noord-Brabant. Er is nu weer een jaar de tijd om hard te trainen en volgende jaar tot nog snellere resultaten te komen.

Alle resultaten (ook die van Niels, Martijn, Lydia, Josien en Remco) zijn terug te vinden op: http://www.liveresults.nl/2015062628/schedule.html

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.