Lopen in Keulen

Het leuke van het hardlopen is dat je af en toe nog eens ergens komt.

De Dom in Keulen

De Dom in Keulen

Zo ontmoeten een zestal KAV Holland-lopers elkaar zaterdagmiddag op het Domplein in Keulen. Paul en ik (Arjan) hebben net de borstnummers opgehaald in de Lanxess Arena; Hans, Jacinta, Arjan S. en Herriette (en hubbie) beginnen net met een rondleiding langs Dom, raadhuis en Sportmuseum. ’s Avonds gaan we naar een heuse lopersmis, waar in de preek de verschillende stadia van de marathon worden gespiegeld aan het menselijk lijden. Zoals het hoort eten we daarna een goede pasta-maaltijd om nog wat energie te tanken.

De halve marathon is erg vroeg gestart, om half negen. Wij mogen gelukkig iets langer ontbijten en voorbereiden om rond 10 uur weggeschoten te worden voor de hele marathon. Ik probeer meteen aan te haken bij een pacersgroep van 3u30, wat in de massa best lastig is. Na een kilometer of 4 vind ik het toch net te langzaam gaan (ja, pas mijn derde marathon) en loop voorzichtig uit. Elke 4, 5 km is er een drankpost waar ik braaf drink en een paar teugjes gel neem. Het is egaal bewolkt, 18 graden en af en toe krijg je een licht verkoelend windje. Perfect loopweer, zo lijkt het. Na 10km haal ik Paul in, mooi constant in 4:55 per km.

Na zo’n 20km begint het geleidelijk op te klaren en komt de zon om de hoek. Tot 30km is dat geen probleem, genoeg schaduw van huizen of bomen, maar dan komt plots de klap. Bij 31,5km neem ik al wandelend water, banaan en Dextro-drank als opeens de pacers van 3u30 opduiken. Snel probeer ik aan te haken maar bij de volgende post laat ik hen gaan. De weg is open, de zon schijnt fel en genadeloos. Dan is 8km nog ver en ik lijk wel stil te staan. Achteraf valt de schade erg mee en finish ik alsnog in 3:31:40, een persoonlijk record. In de schaduw van de Dom wacht ik op Paul die 4u05 loopt (ruim een half uur verloren in de tweede helft) – ik neem ondertussen volop water, appelsap, een paar stukjes brood met worst en mosterd of ei met knoflooksaus, een appel. Samen nemen we er een alcohol pintje op.

In Keulen na de finish

In Keulen na de finish

Na het ophalen van de kleding laten we ons masseren en zien ook Arjan S. terug, die in 4u15 zijn debuut heeft gemaakt. Even verderop zien we Hans terug die bij 32km uitgestapt is – het goede gevoel was er niet en de hitte helpt ook niet. Herriette en Jacinta hebben tot 38km samen gelopen, resp. 4u24 en 4u26 valt hen ten deel. We keren naar ons eigen hotels terug voor een heerlijke douche en even rust. We vieren onze prestaties op een terrasje aan de Rijn met een drankje en een goed maal. Hans trakteert op een ijsje en in een bierhuis nemen we een keuls biertje (Kölsch), gebrouwen naar het Reinheitsgebot. 

De volgende ochtend vieren we Hans’ verjaardag in Café Reinhardt met zicht op de Dom. Als je nog eens je wilt vergapen aan heerlijk gebak en marsepein, moet je daar zijn.
Alweer een einde aan een prachtig loopweekend in Keulen.

 

 

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.