Succesvolle bijscholing EHBSO

Bijscholing EHBSOZaterdagochtend is het een drukke bedoening in het clubhuis op de atletiekbaan.  Normaliter verzamelen alleen de fietsers van Excelsior hier voor hun wekelijkse fietsronde.

Nu is er ook een bont gezelschap van (assistent) trainers voor de baanjeugd én loopgroepen, van zowel KAV Holland als AV Haarlem.
Alle 25 zijn ze hierheen gekomen voor de bijscholing EHBSO, Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken.
Onder leiding van huisarts Ernst Jan Somsen worden veelvoorkomende blessures behandeld en vinden leuke discussies plaats. We kijken naar de inhoud van de EHBO-kist achter de balie – en komen erachter dat in het materiaalhok nog twee staan. Eén icepack in het koelvak is misschien wel wat weinig. Voor ernstiger gevallen is er ook een AED aanwezig. Soms kan jezelf helpen, al dan niet samen met mede-atleten of ouders, in andere gevallen kun je beter huisarts of 112 bellen voor raad en daad.

De trainers vragen natuurlijk ook om tips hoe ze de blessures kunnen voorkomen! Ernst Jan geeft aan dat het handig is om als trainer te weten wat het medisch verleden is van je atleten. Daarnaast willen veel atleten weer te snel te veel gaan trainen en nemen hierdoor te weinig tijd om een blessure goed te laten herstellen.

Wat komt er verder zoal voorbij? Even in steekwoorden: beenlengteverschil, enkelblessure, spierscheuring, ICE principe, flauwte, bloedneus, hyperventilatie, hersenschudding, drinken, kramp, zonnesteek, spierpijn, hamstring, wonden etc. We bespreken wat nodig en handig is, zowel op de baan als in de zaal of in de duinen.

Na afloop wordt Ernst Jan bedankt voor zijn heldere verhaal wat hij met veel enthousiasme heeft gebracht. De deelnemers nemen hun diploma in ontvangst en gaan weer wat wijzer naar huis.

Diploma EHBSO

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.