KAV Holland gaat hard op de crosscompetitie

Op 20 januari jl. was de derde en laatste crosscompetitie in Amsterdam. Dankzij Joost Bouwman, was KAV Holland dit jaar na lange tijd weer goed vertegenwoordigd bij alle wedstrijden. Een trend die we wat mij betreft moeten doorzetten. In dit artikel lees je waarom dit een goed idee is.

De korte versie:

  • Een cross is taai maar ook vormend
  • Een goede winter maakt een goede zomer
  • Een cross gaat een leven lang mee
  • Klinkende resultaten van KAV

De lange versie
Voordat we aan de lange versie beginnen, een korte uitleg. De crosscompetitie zijn 3 wedstrijden in november, december en januari waarbij er in 3 verschillende regio’s in Nederland een cross gelopen wordt. Pupillen lopen 1 tot 1,5 km en junioren 3 tot 5 km. Meestal in een bos, weiland of park naast een atletiekbaan. Op volgorde van binnenkomst krijg je een punt. Aan het einde is er één landelijke finale waarvoor degene met de minste punten per categorie worden geselecteerd.

Een cross is taai maar ook vormend
Neem even in gedachten; het regent zo’n beetje heel oktober en dan ga je begin november door een weiland in Uithoorn rennen. Nou, inderdaad. Ik weet uit eerste hand, dat iemand tijdens het inlopen 3x viel waaronder een keer ‘head first’ door een plas. Er kwamen mensen over de finish met schoenen van anderen en er moest iemand uit een sloot getrokken worden. Maar ook de moesson in Monnickendam is het vermelden waard en de halve meter sneeuw in het Sloterpark bij AAC. Was dat plaatselijk ofzo?

Niet echt een promopraatje, zou je denken. Niets is minder waar. Het is namelijk nog nooit goed weer geweest. Dit maakt de cross zo vormend en leerzaam. Je gaat de strijd aan met elkaar, met het weer en met jezelf. Een mentale meesterproef. Als je later een keer examen moet doen of een belangrijke presentatie hebt, geen punt, je hebt voor ‘hetere vuren’ gestaan. Of zoals ze in Brabant zeggen: “je maakt mij de pis nie lauw”.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je samen bent. Met je clubgenoten. Toen de Twix nog een Raider was en je sportdieet bestond uit een hotdog en tomatensoep, liep iedereen. Snel of niet. In het beste geval ging je samen op de fiets. Of werd de cross staande bij de start gestaakt, omdat de voorloper vier keer was gevallen. Het is niet verzonnen. Het zijn blijvende herinneringen.

Een goede winter maakt een goede zomer
Atletiek is een sport waarbij je in de winter een basis legt voor de zomer. Doordat de competitie in april start en de kampioenschappen in september zijn, is het belangrijk om in de winter goed te trainen. Ook aan je duurvermogen. Hier heb je veel profijt van. Ook als sprinter. Het is voor iedereen nuttig en daarom is het zo waardevol dat Joost dit vuurtje weer heeft aangewakkerd. De crosscompetitie is voor iedereen geschikt. Of je nou van voren of van achteren loopt. Crossers doen het altijd goed in de zomer. Dat is een wetmatigheid.

Een cross gaat een leven lang mee
Als trainer maar ook als ouder, is het wel eens pittig om in weer en wind op zo’n baan te hangen en meer dan één uur te rijden voor enkele minuten. Daarom is het niet alleen leuk maar ook handig om met een grote groep te gaan. Je kunt carpoolen en samen optrekken. Als (oud) atleet kom ik nog vaak mensen tegen van vroeger. Nu lopen onze kinderen tegen elkaar. Of het flexibele prijsbeleid van de dame achter de kassa bij AAC. Die zat er 30 jaar geleden ook. Een koffie is afhankelijk van haar humeur tussen de 1,50 en 2 euro. Een cross gaat een leven lang mee.

Klinkende resultaten van KAV
In alle categorieën zijn er klinkende resultaten neergezet. De familie Bouwman, Satink en Berkhout als grootaandeelhouders maar ook Isis en Mia, die samen in de top 20 lopen. Inclusief boter-kaas-en-eieren voor de start. Het KAV Holland hemdje van Koen zonder iets eronder bij -2. Te veel om op te noemen. Komende week zal blijken wie er allemaal begin maart meedoen aan de finale. Het zijn er best wat, als ik me niet vergis maar – heel eerlijk – iedereen die dit jaar is gestart is een winnaar. Dat moge duidelijk zijn!

Alle uitslagen (en plaatsingen!) zijn hier te vinden: https://www.tigch.nl/cross/20232024/index.htm
De finalisten voor 9 maart vind je op: https://www.tigch.nl/cross/20232024/individueel_middenf.htm

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.