De Usain Boltjes laten zien wat KAV Holland is

4 jongens A2 pupillen, 1 missie: een pr op de 4 x 60m estafette. Het huidige pr stond na twee weken terug op 35,63 seconden. Ze wilden deze tijd verbeteren op zondag 22 juni, en wel op de nationale A-Games. Naast de estafette deden Sam, Wouter, Hidde en Juriaan ook mee aan diverse onderdelen die zij zelf hadden uitgekozen.

Fanatieke A pupillen uit het hele land hadden zich ingeschreven en verzameld in Soest, bij AV Pijnenburg. Atleten van maar liefst 64 verschillende atletiekverenigingen waren aanwezig om op jacht te gaan naar de medailles.

‘Onze’ jongens noemden zichzelf de ‘Usain Boltjes’, wat de andere teams toch wel een beetje bang maakte. Het startschot klonk voor de laatste serie, de serie waar de jongens in liepen. Sam liet zien dat hij de beste starter van alle clubs was en schoot uit het startblok alsof hij wist dat alle ogen op ons team waren gericht. De wissel op Wouter verliep vrijwel vlekkeloos, waardoor Wouter op zijn topsnelheid naar Hidde kon sprinten. Misschien wel iets te snel, want hij botste bijna tegen Hidde op. Hidde herpakte zichzelf gelukkig en haalde nog wat ploegen in. De derde en laatste wissel was die op Juriaan, een wissel die best goed ging, waardoor Juriaan de estafette uitstekend kon afmaken, door te eindigen met een tijd van 35,48, een nieuw pr! En dat niet alleen, met deze snelle tijd wisten de Usain Boltjes de derde plek te bemachtigen, en zo een welverdiende medaille in ontvangst nemen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Oké, top, 1 pr is binnen, op naar meer. Het eerste onderdeel was kogelstoten, waar Wouter aan deelnam. Met een pr van 7,08m lag het streven bij 7,50. Bij de eerste poging was het meteen raak: 7,65 meter. Ofwel een ruimschootse verbetering van zelfs de al wat hoog gegrepen prognose. De resterende twee pogingen gingen helaas niet zo ver, maar desalniettemin mag Wouter trots zijn op zijn nieuwe pr.

Het werd tijd voor het onderdeel waar de Usain Boltjes geen probleem mee zouden moeten hebben, namelijk de 60 meter sprint. Waar ik in mijn pupillenjaren blij was als ik onder de 10 seconden over de finish kwam, was Juriaan erin gedreven om onder de 9 te lopen. Naar mijn mening iets te optimistisch, maar hij was vastberaden. De omstandigheden waren fenomenaal: nauwelijks wind, geen regen, warme zon, koele schaduw, voor ieder wat wils. Juriaan begon meteen in de eerste serie. Na een start dat precies na het shot van de startster viel haalde hij alles uit zich zelf. Van start tot eind liep Juriaan voorop en eindigde met een prachttijd van 8.97 seconden. Een geweldig pr én onder de 9. Toen was Hidde aan de beurt. Hidde zat in een van de series met de jongens met de snelste pr’s. Dat was handig, want Hidde is nou iemand die niet van zich laat winnen, en dus alles gaat geven om niet te worden ingehaald. Na een matige start snelde Hidde zich op topsnelheid nog naar de andere jongens. Hidde liep mede door zijn snelheid een nieuw pr, en wel van 9,37, een tijd die maar weinig pupillen halen, en dus mag ook deze tijd als een toptijd worden beschouwd.

Na sprint was het onderdeel balwerpen dat mijn aandacht vroeg. Balwerpen, een onderdeel waar ik het niet mee eens ben en hoop dat het verdwijnt uit atletiek. Toch zijn Wouter en Sam er helemaal weg van en stonden klaar om de 200 gram zware ballen weg te smijten. Het streven lag bij de dertig meter. Na de drie pogingen van de mannen was gebleken dat Wouter het streven had gehaald in een nieuw pr van 31,59m. Sam behaalde helaas net geen pr, maar wel een afstand van 26,32.

Het was even wachten, maar aan het eind van de dag was het tijd voor de 1000 meter. Sam, Hidde en Juriaan hadden zich hiervoor opgegeven. In de eerste serie zaten Juriaan en Sam. Juriaan nam al gauw de koppositie in en sloeg meteen een groot gat. Sam was meer van de ‘uit de wind’ tactiek en liep dicht achter zijn voorganger aan. Juriaan hield de koppositie vol tot het eind en liep een pr van 3.24,08. Sam kwam als een duveltje uit zijn doosje en verraste zijn voorganger met een flinke inhaalslag op het laatste rechte stuk. Sam finishte in een pr van 3.36,66. Als laatst was Hidde aan de beurt in de tweede serie. Dit was de snelle serie, waardoor het Hidde makkelijk werd gemaakt voor een nieuw pr. Althans makkelijk, wat simpeler, want Hidde had al een scherp pr staan op de lange afstand. Hidde nam al gauw een goede positie in de kopgroep, die allemaal wel heel erg hard van start gingen. Hidde zakte wat af, maar wist door te rennen op een vast hard tempo. Hij liep over de eindstreep in een nieuw pr van 3.26,19.

Het was een succesvolle dag met maar liefst 4 medailles, 8 pr’s en verbrande nekken, precies zoals een ideale wedstrijd hoort te gaan. Nederland heeft kennis gemaakt van KAV Holland, en KAV Holland ook met de prachtig gelegen baan van AV Pijnenburg, in de bossen van Soest. Oftewel, een geslaagde dag!

Alle uitslagen, foto’s en info over de nationale A-Games zijn te vinden op: www.a-games.nl

(tekst Niels Lambers)

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.