Geslaagde omslagtest 12 mei 2023

Op vrijdag 12 mei 2023 hebben ca tien lopers, begeleid door een fietser op de Baan de omslagtest gedaan. Na een korte uitleg en aansluitend warming up, begeleid door Johan Neve (toploper bij de veteranen).

Het begint met 6 minuten inlopen bij 7 km per uur, waarna de snelheid per 2 minuten telkens met 1 km/u wordt verhoogd. In het begin lijkt het een makkie, maar nader je de voor jou maximale hartslag dan zit je in de anaerobe zone en begint het lichaam te protesteren. “Kom op, Hou vol” en andere aanmoedigingen werken dan niet meer en op een gegeven moment kan je het tempo niet meer volgen en moet je uitstappen. Dan bepaal je je maximum hartslag. Goed gewerkt door iedereen en de laatste hielden het zelfs vol bij 18 km/uur. Na de test was er voor iedereen een drankje en uitleg van Johan hoe je het omslagpunt kan gebruiken bij de trainingen. Zie ook de foto’s van het evenement.

De maximum hartslag is zeer persoonlijk en leeftijdsafhankelijk en varieerde tussen de lopers van ca 170 tot 190. Trek van deze hartslag 3 t/m 6 slagen af (afhankelijk van jou maximale snelheid en je hebt het omslagpunt. Het omslagpunt is het punt waarbij je snel gaat verzuren, je loopt dan volledig anaeroob. Op basis van je omslagpunt kan je de verschillende trainingszones bepalen, zodat je gericht kan trainen.

Van D0: (100% vetverbranding), via D1, naar D2 (50% vet; 50% suiker) en via D3 naar D4 (100% suikerverbranding). Zie voor details http://www.scienceintraining.com/hoe-bereken-je-de-trainingszones-aan-de-hand-van-hartslag/.

Er is tevens een trainingsmethode “sportrusten” waarbij je volledig op een hartslagschema traint en voor een marathon slechts maximaal 14 km hoeft te trainen, als je maar strak het sportrusten schema volgt.

Meer weten? Zoek dan op internet naar artikelen over sportrusten, vraag Maarten Fornerod van onze vereniging, kijk op de website www.stansvanderpoel.nl of lees een van de boeken van Stans van der Poel of Koen de Jong zoals “De hardlooprevolutie”.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.