Atletiekbaan voor een dagje bij entree van Haarlem Centrum

Atletiekbaan voor een dagje bij entree van Haarlem Centrum

Altijd al eens willen hordenlopen, maar nog nooit op een atletiekbaan geweest? Afgelopen zaterdag had je de kans om op het Stationsplein eens aan de sport te ruiken. Of sterker nog: zelf een sprintje te trekken en ondertussen om de zoveel meter over een hindernis te springen. Daar werden Urban Athletic Series gelopen om atletiek in Haarlem te promoten.

Atletiek midden in de stad om de sport in Haarlem nadrukkelijk op de kaart te zetten. Aan de zuidzijde van het plein is over de hele lengte van Vintage Adventures – Authentic Interior & Lifestyle een hardloopbaan neergelegd van kunststofplaten die als puzzelstukjes aan elkaar verbonden zijn. Op de baan kunnen steeds drie horden naast elkaar staan, zodat er ook kleine wedstrijdjes kunnen worden gelopen van geoefende atleten onderling of van een atleet tegen nieuwsgierigen die op het evenement zijn afgekomen.

,,We zijn deze zomer in negen steden bezig om samen met de atletiekunie en lokale verenigingen de sport naar de mensen te brengen’’, vertelt Niko Moreno Ruiz van Touché Sportmarketing. ,,Dat doen we met sprint, polsstokhoogspringen en hordenlopen. Daarbij nodigen we steeds een landelijk bekende atleet uit. In Haarlem is Sharona Bakker van de partij. Zij was in 2012 en ’13 Nederlands indoor-kampioene op de 60 meter horden. In 2012 en ’14 op de honderd meter in de open lucht.’’

,,Ik vind het een superleuk concept om mijn sport te promoten’’, zegt Sharona. ,,Geweldig dat kinderen die met hun ouders voorbijkomen het gewoon even kunnen proberen. Ze begonnen vanmorgen al met vier- en vijfjarigen, natuurlijk over heel lage horden. Dat had ik ook wel gewild, toen ik zo jong was, maar zoiets als dit bestond toen gewoon nog niet. Ik zit zelf vanaf mijn negende op atletiek. Bij een vereniging begin je pas vanaf je twaalfde met echte wedstrijdjes, maar hier gaan die kinderen meteen druk aan de gang. Hartstikke goed.’’

De oudere kinderen die hun eerste horden-ervaring hebben opgedaan, krijgen aan het Stationsplein een certificaat uitgereikt. Daarmee kunnen ze twee weken meetrainen bij KAV, de Katholieke Atletiekvereniging Holland aan de Jaap Edenlaan. ,,Dat is een leuke manier om kennis te maken met atletiek. Dat is door die enorme veelzijdigheid en verschillende discplines toch de moeder der sporten’’, zegt Marieke, lid van KAV.

De 7-jarige Ilse staat met haar vader en moeder lang de geïmproviseerde baan te kijken. Zij zit ook al bij KAV. ,,Je kunt vanaf vier jaar lid worden, maar ook op je veertigste of je zestigste’’, zegt haar vader.

Loïs Lessing (15) en Isabelle Seijlhouwer (14) van AV Haarlemmermeer maken zich op voor nog een sprintje. Ze zijn het met elkaar eens: die verschillende onderdelen maken atletiek zo mooi. Niet alleen sprint of lange afstand, maar ook speerwerpen en hoogspringen. ,,En de leuke uitdaging van horden is dat er ook nog iets moeilijks aan vastzit. Er staan iedere keer van die hekjes in de weg’’, besluit Isabelle.

(Dit artikel komt uit Haarlem Dagblad: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190714_27879758/atletiekbaan-voor-een-dagje-bij-entree-van-haarlem-centrum)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.